Eerlijk zeggen: neem je uitgebreid de tijd om een tekst te lezen? Of leun je liever achterover en klik je een video aan? Waarschijnlijk kies je voor dat laatste. Het is een makkelijke manier van informatie verwerken, waar mensen graag voor kiezen. Youtube is niet per ongeluk zoekmachine nummer 2 geworden.
Video geeft razendsnel veel informatie waardoor je meteen een mening hebt. Hoe de mensen eruit zien, hoe ze praten en bewegen, welke muziek eronder zit: een paar seconden en je weet genoeg: Dit is het! Of… helaas pindakaas, je vindt het niks.
Liever storytelling dan een saaie videoproductie
Bij Beeldhouwers geloven we in de kracht van storytelling. Wat we daarmee bedoelen is dat we verhalen, herinneringen en ervaringen willen overbrengen. Verhalen die bijzonder zijn, een beetje maf of waar je blij of verdrietig van wordt. We spelen met de kijker, afhankelijk van wat je wilt bereiken.
Klinkt logisch, niet? Toch hebben mensen in bedrijven de neiging om een beetje serieus en saai te worden. Ze vragen ons dan droge feiten, productieprocessen of een kijkje in de keuken te filmen. En dat doen we dus niet. Want je kunt zóveel meer bereiken door onder de huid van de kijker te kruipen.
Soorten videoproducties
Om te kunnen scoren met video, moet je eerst bedenken wat je wilt bereiken en bij wie. Daar maak je belangrijke keuzes, en die kun je maar beter bewust maken. We leggen hier uit hoe je een goede briefing voor een videoproductie opstelt.
Je kunt kiezen voor een bedrijfsfilm. Hiermee zet je de schijnwerpers op wat je waarom doet, en wat klanten van jouw dienst of product mogen verwachten. Of je kiest voor een commercial. Dat is een korte videoproductie. Over je bedrijf, een puik project of enthousiaste medewerkers. Verder onderscheiden we nog een aftermovie en een trainingsvideo (voorlichting of instructie).
Samen puzzelen
Weet je nog niet precies welke videoproductie werkt voor jou? Dat is fijn, want we puzzelen het liefst samen uit welke type video geschikt is. Je zit dan niet vast aan een bepaald idee of stramien. En dat helpt je je doel beter te bereiken. Want vaak kan er nog meer dan je misschien nu weet.