Het belang van goed geluid

Een video produceren is een tijdrovend project, maar het uiteindelijke resultaat moet alle tijd en moeite waard zijn. Als we goede ideeën, een sterke boodschap en prachtige beelden zien, is het erg teleurstellend als het bijbehorende geluid onder de maat is. Als je niet zeker bent van het belang van de audio, of wat de belangrijkste problemen zijn, hieronder een paar tips.

Bijna belangrijker dan de video zelf

Toegegeven, zonder het filmpje is de audio natuurlijk helemaal niet nodig, maar een visueel matig filmpje kan flink opgekrikt worden met goed geluid. Aan de andere kant kan een visueel prachtig filmpje nutteloos worden zonder heldere audio. Stel je een video voor waarin iemand uitlegt hoe je pannenkoeken maakt. Hij zal beginnen met de ingrediënten, zal die mixen in een kom, om ze vervolgens te bakken in een pan. Simpel, niet? Maar zonder audio mis je belangrijke informatie zoals wat nou precies de specifieke ingrediënten waren, op welke temperatuur de pan idealiter zou moeten zijn en wat de beste ‘omdraaitechnieken’ zijn. Als je alléén de audio gehoord had, zou je misschien zelfs een beter idee hebben van hoe de perfecte pannenkoek gemaakt wordt, dan wanneer je een stom filmpje bekeken had.

Slechte audio is een afleiding

De meest duizelingwekkend mooie beelden komen niet als dusdanig over als ze vergezeld worden door vervormd geluid, of door geluid dat niet synchroon loopt met het beeld. Ongeacht hoeveel actie er op je scherm te zien is, het lukt de kijker niet om zich daarop te concentreren. Hij is alleen maar bezig om uit te vogelen wat er allemaal voor rommel uit zijn speaker komt. Zonde, toch?

Opname van geluid is een vak apart

Goed geluid zal de gemiddelde kijker niet opvallen, maar slecht geluid doet dat zeker wel! Dit is waar goede geluidsmannen laten zien wat ze waard zijn: kristalhelder geluid opnemen zonder in de oh-zo-bekende vallen te trappen, zoals ruis van de wind, een te grote afstand tussen de spreker en de microfoon of het niet met koptelefoon monitoren van het geluid.

Wil jij ook geluid onder je video?

Iedereen kan een camera pakken een een kort filmpje maken, maar het eerste waaraan de kijker zal merken dat dit niet door een professional gebeurd is, is slechte geluidskwaliteit. Wij weten hoe we geluid het beste kunnen opnemen, hebben verschillende microfoons voor diverse projecten. Neem contact met ons op om erachter te komen hoe jouw videoproject met kop en schouders boven de rest zal uitsteken, met goed geluid en gave visuals natuurlijk.