Content Marketing

Overweeg je om budget te reserveren voor video? Of het nou een eenmalige productie is, of een langetermijnproject, video-investeringen zijn vaak moeilijk te evalueren, omdat ze zelden een directe (koop)reactie teweeg brengen.

Waarschijnlijk bevindt de video zich vooraan of in het midden van de verkoopfunnel. Dat betekent dat de ROI (Return On Investment) moeilijk te bewijzen is. Je bent enthousiast over video en je hoort vaak dat het een goede tactiek is, maar je hebt handvatten nodig om te kunnen bepalen welk type video het beste past bij de omstandigheden. Laten we een paar verschillende typen bespreken.

Videoproductiehuis

Branding

Storytelling

Video is een ideaal medium om een verhaal over een merk uit te dragen, zowel op je website als op social media-kanalen (Facebook, Twitter en Instagram zijn dol op video's). Of je nou de waarden van je merk wilt delen, de oorsprong, of je missie, video dompelt je publiek onder in je verhaal en zorgt voor een rijkere ervaring dan andere media.

Explainers

Wanneer was de laatste keer dat je een website bezocht die géén video bevatte? Ja, dat was in 2008. Waar video's ooit alleen werden gebruikt om complexe producten of oplossingen uit te leggen, worden ze nu maar al te vaak ingezet om op een korte en aantrekkelijke manier jouw waardepropositie aan te geven.

Boven in funnel

Advertenties

Eigenlijk kun je advertenties niet scharen onder content marketing, maar toch: veel bedrijven zenden videoadvertenties uit via Facebook, LinkedIn of YouTube om traffic naar hun Facebook-pagina's, white papers, en video's te drijven. Als traffic drivers dus.

Videoproductiehuis

Customized landing pages

Een landing page is een pagina waar een potentiele klant op terechtkomt nadat hij een link gevolgd heeft, bijvoorbeeld als hij op een advertentie of een zoekresultaat klikt. Deze pagina wordt dan ingezet om de bezoeker verder te helpen en uiteindelijk leidt de pagina naar een vooropgesteld doel (verkoop). Volgens Eyeview kunnen video's de conversie van een landing page met 80% verhogen.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld (na Google). Gevonden worden op YouTube kan dus z'n vruchten afwerpen. Video's worden ook op Google uitgelicht, dit betekend dat de kans op meer potentiële klanten verhoogt als jouw video hoger scoort door bekendheid op Youtube of Google.

Midden van de funnel

E-learning met video

Waarom zou je video gebruiken als content marketing? Dat is heel makkelijk! Video biedt een "lean-back" beleving met de belofte kort en interessant te zijn. Ook zijn video's makkelijk te verspreiden via sociale media. Als je via de mail een video verstuurt, blijkt dat het een boost geeft van 20% om deze te openen, ook stijgt de mate van doorklikkers.

Onder in de funnel

Voor klanten waarmee je een lange relatie wilt onderhouden is de vraag 'Wie verkoopt mij dit product' net zo belangrijk als het product zelf. Wanneer je concurreert en de "wat" en "hoeveel" zijn het zelfde als bij je concurrent, dan gaat de klant kijken naar wie er betrouwbaarder of meer toegewijd. Om deze waarden te laten zien of simpelweg een beeld te schetsen van je bedrijf, is een video een perfect medium.

Een typische consument ontvangt gemiddeld 10 promotie mailtjes per dag. Jouw mail kan het verschil maken met een promotionele video i.p.v. een standaard promotie mailtje. Een video verhoogt immers hoe vaak je mail daadwerkelijk bekeken wordt en het levert een rijkere beleving door middel van bijvoorbeeld muziek of geluidseffecten.